söndag 22 november 2009

Fint främmande från Island


Den här veckan har vi haft besök av Sigurdur (Siggi) Saemundsson (se bilden) och Ágúst Sígurdsson. Siggi driver tillsammans med sin fru Lisbet gården Skeidvellir. Där föder de upp fina ridhästar och hela familjen är engagerade i tävlingsverksamhet. Siggi har bl.a. varit ledare för det isländska landslaget. Han och Ante Eklund kom hit i början av veckan för att titta på våra hästar. Anne-Marie visade upp Djass och Smári. Hon avslutade visningen med att lägga Djass i pass innan det blev fikadags.

Ágúst lärde jag känna för drygt 10 år sedan när han var i Sverige för att doktorera i husdjursavel på Ultuna. Ágúst har tidigare varit Islands avelskonsulent och driver också avelsgården Kirkjubae. Han är i dag rektor på lantbruksuniversitetet i Hvanneyri. Vi på Artinge har köpt flera fina hästar av Ágúst, bl.a. våra avelsston Stör och Júlía.

Ágúst kom till Artinge i lördags. Anne-Marie hade kurs hela dagen och kunde inte vara med. Men vi tog med Ágúst på en lång promenad i hagarna för att titta på avelsstona och fölen. Águst tyckte att hans hästar såg ut att må bra och att deras avkommor verkade lovande.

/Hälsningar Inga-Maj

Inga kommentarer: